Over ons

Het ACTion-project is geïnitieerd door Jan Jaap Erwich, hoogleraar Obstetrie en Gynaecologie bij het UMCG. ZonMw heeft het project gesubsidieerd voor de projectperiode 2013-2016. Erwich wilde de professionals in de geboortezorg in Noord Nederland met dit project ondersteunen hun verbeterpunten die uit de perinatale audits naar voren kwamen, nog beter te implementeren. Met de ZonMw-subsidie kon in het kader van het Consortium  Zwangerschap en Geboorte Noord Nederland (ZeGNN) Andrea Drost worden aangetrokken, zij is onderwijskundige en werd projectcoördinator. In samenwerking met Jan Jaap Erwich en Gera Welker (toen implementatie-fellow bij het UMCG) heeft Andrea de ACTion-methodiek vormgegeven tot een vereenvoudigd zeven-stappen-model. Andrea heeft in het noorden van Nederland 11 expertgroepen uit de VSV’s getraind en begeleid in het steeds beter toepassen van de ACTion-methodiek.

ZonMw heeft in 2017 vervolgens het ontwikkelen van de ACTion-toolkit financieel gefaciliteerd. De bestaande teksten en documenten zijn bewerkt en aangevuld voor deze website door Andrea Drost en Lies van der Wal. De website is ontworpen door Margriet Twisterling van Twist Ontwerp en Advies, op basis van input van Andrea en Lies.

Inmiddels is het vervolgproject ACTion2 gestart, eveneens gefinancierd door ZonMw. Jan Jaap Erwich is wederom de hoofdaanvrager van dit project. Perined coördineert het project met als projectleider Esteriek de Miranda. 

Inmiddels heeft Andrea Drost voor ACTion2 een online cursus ontwikkeld waarmee in 7 regio's de ACTionmethodiek wordt aangeleerd. Het is een interactieve online cursus waarmee de methodiek al doende, met feedback van de online trainer, wordt toegepast op eigen verbeterpunten. In elke regio is een regiosupervisor aangesteld die door Andrea in nauwe samenwerking met Wineke Bremmer van Perined wordt getraind en begeleid tijdens dit traject. Tijdens ACTion2 wordt op deze wijze in de periode 2018-2022 in 7 regio's in Nederland de ACTion-methodiek verder verspreid. Vanuit elke regio zijn in twee VSV's ACTionteams samengesteld. Deze ACTionteams worden onder begeleiding van de regionale supervisor ook weer onine getraind volgens een train-de-trainer concept. Tijdens face2face trainingsdagen is er gelegenheid om het geleerde samen uit te wisselen en verder te verbeteren. Op deze manier zullen steeds meer professionals in de geboortezorg de verbeterpunten uit de perinatale audits beter implementeren.

Projectteam ACTion1:

Prof. Dr. J.J.J.M. Erwich Obstetrie en Gynaecologie UMCG, projectleider Consortium ZeGNN /ACTion

Drs. A.P. Drost, (MEd) onderwijskundige, eigenaar DrostEffect, voormalig projectcoördinator ACTion

Dr. G.A. Welker, lector Implementatiekunde UMCG, adviseur ACTion

Drs. L. van der Wal, voormalig projectcoördinator Zwangerschap en Geboorte Noord-Nederland.

Projectteam ACTion2:

Trainer en Coach: Andrea Drost, MEd
Trainer en Coach: Wineke Bremmer
Hoofdaanvrager: Prof. dr. Jan Jaap Erwich
Projectleider: Dr. Esteriek de Miranda
Perined: Drs. Ger de Winter

Onderzoeker ACTion2: Ien van der Woerdt-Eltink, MSc

© 2017 ACTion toolkit